Monday, August 8, 2011

Godaan Iblis Dan Syaitan

Assalamualaikum wahai sahabat2 ana yg dirahmati Allah. Selawat serta salam ke atas Nabi Muhammad saw. Alhamdulillah dgn izin Allah ana diberi ilham dan qudrat untuk menulis entry kali ni tentang cara iblis dan syaitan goda manusia. Dalam kuliah subuh semalam ada menceritakan ttg ini. Iblis telah bersumpah akan mendatangi manusia dari bahagian depan. belakang, kanan dan kiri. Ustaz ana menjelaskan satu persatu apa yg dimaksudkan oleh sumpah tersebut,Melalui Hadapan
  • Syaitan menggoda manusia supaya lupa pada hari yg mendatang iaitu hari akhirat
Melalui Belakang
  • Syaitan akan menggoda kita supaya mencintai dunia kerana dunia akan kita tinggalkan apabila mati.
Melalui Kanan
  • Mengganggu hati dengan membuat kita ragu dan tidak yakin dengan agama Islam
Melalui Kiri
  • Membenarkan yang batil dan menghiasi maksiat supaya kelihatan baik


Jadi shabat2, berwaspada dengan godaan syaitan yg akan dtg pada bulan syawal nanti, jd bulan ramadhan ni bulan yg terbaik untuk kita tarbiah diri supaya dpt menepis semua godaan syaitan. 

Pasti kita tidak puas hati kerana kita tidak nampak syaitan dan syaitan nampak kita kan? Akan tetapi, kita kena igt, syaitan tidak nampak Allah nampak kita dan syaitan. Jadi siapa lg hebat? Allah lah Yang Maha Hebat..

Bermohonlah perlindungan daripada Allah supaya kita mampu menahan godaan iblis,syaitan dan nafsu amarah laknatullah.. Wallahualam bimurodih..

No comments:

Relaxing Music

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...