Friday, June 7, 2013

ANUGERAH TERINDAH

Bismillahirrahmanirrahim

Selawat serta salam buat junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w., ahli keluarga serta sahabat baginda..Alhamdulillah, hari yang cukup indah dengan nikmat kurniaanNya yang tidak terhingga banyaknya..

Assalamualaikum w.b.t

Alhamdulillah..alhamdulillah..alhamdulillah..tiada kata yang dapat diungkapkan sebaik sahaja diri ini sah mengandung 1 bulan, 1 minggu, 1 hari..Suami tersenyum hingga telinga..Dari bilik Dr lagi senyumannya xpernah lekang dari bibir..Tanganku sentiasa dalam genggamannya..Indahnya melihat suamiku segembira itu..Penantian untuk menjadi seorang ayah tercapai..Terima kasih ya Allah atas kurniaan yang tidak ternilai ini..

Sebaik sahaja masuk ke dalam kereta selepas keluar dari klinik, suami cepat2 keluarkan telefon untuk menelefon umi..Allah..Excitednya..Cerita sungguh2 kat umi ea..hehehee...comel je..Umi pun gembira sangat..Macam2 dah pesan..Maklumlah, cucu pertama..Selepas itu, giliran aina pula menelefon mak..Mak pun turut gembira meraikan bakal cucunya yang ke 5 ni..

Sebenarnya kami bercadang untuk cek kandungan ini sebaik sahaja balik bercuti ke kelantan tadi..Tapi oleh kerana semasa menjawab exam inorganic chemistry tadi, pening dan mual menjengah diri ini..Sampai keluar air mata menahan muntah sewaktu menjawab exam..Walupun begitu, alhamdulillah, Allah beri kemudahan untuk menjawab exam..Akhirnya, oleh kerana tidak tahan akan pening yang dialami, selepas asar kami pun pergi ke klinik..Satu persatu klinik di bumi murabbi ini kami jejak kerana waktu sudah pun menunjukkan 6 petang dan kebanyakkan klinik sedang rehat..Akhirnya, ada satu klinik yang masih lagi beroperasi..Kami pun mendaftar dan menunggu giliran..Selepas Dr mengesahkan kandunganku, hati ini sedih bercampur gembira..Kerana ini adalah perkara yang ditunggu-tunggu bagi setiap pasangan suami isteri..

Suamiku berpesan..Allah yang kurniakan anak ini, maka Allah juga berhak mengambilnya..Namun, sentiasa berdoa supaya anak ini sentisa sihat dan sempurna tumbesarannya..Moga menjadi pejuang islam, pengikut imam mahadi, menjalankan syariat islam, menjadi mujahid dan mujahidah, syahid dan syahidah, hafiz dan hafizah..InshaAllah..Kena sentiasa berinteraksi dengan anak terutamanya apabila mengerjakan ibadah..Sebagai contohnya, ketika mana hendak solat, pegang perut dan berkata : Adik, ibu nak solat subuh ni..Solat subuh dua rakaat..Nanti adik jangan sesekali lewatkan solat ea..Begitu juga apabila kita membaca alquran..berinteraksilah dengan anak di dalam kandungan walaupun anak masih tidak lagi ditiupkan roh pada ketika ini..InshaAllah, moga dapat mengamalkannya dan dapat menjaga diri dengan baik..Makan makanan berkhasiat..

Sejak mengandung ni, malam2 mesti akan tersedar dan perut sakit akibat lapar..Nak bangun bancuh susu, tapi, sayang nak tinggal tido..heheheee...Xsabar nak tunggu cuti, bila tengah2 malam lapar, boleh kejut suami untuk temankan isi perut ni sekali..:)

Alhamdulillah..Terima kasih atas ucapan tahniah daripada sahabat sahabiah semua..Doa dan ucapan kalian sangat kami hargai..Moga doa itu terus meniti di bibir kalian untuk kami sekeluarga..Moga kami dapat berdepan dengan ujian dan cabaran pada masa hadapan dengan lebih tabah dengan kehadiran cahaya mata tercinta..InshaAllah...

Moga anak ini menjadi saham akhirat untuk kami..Moga menjadi hamba yang bertakwa, umat nabi Muhammad yang sentiasa mengamalkan sunnahnya, menjadi anak yang soleh dan solehah..InshaAllah..

Akhir kata, renungilah hadis ini :


Sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari daripada Abu Hurairah R.A bahawa Rasulullah SAW bersabda:
كُلُّ مَوْلُودٍ يُولَدُ عَلَى الْفِطْرَةِ فَأَبَوَاهُ يُهَوِّدَانِهِ أَوْ يُنَصِّرَانِهِ أَوْ يُمَجِّسَانِهِ
Bermaksud: “Setiap anak yang dilahirkan adalah dalam keadaan fitrah (suci bersih) dan ibubapanya yang mencorakkan kehidupan anak itu samada menjadi Yahudi, Nasrani atau Majusi”

Wassalam..



Wednesday, May 29, 2013

KENANGAN TERINDAH

Bismillahhirrahmanirrahim



video

Menitis air mata saat melihat video ini kembali..Saat yang sangat indah dalam hidupku..Terima ksih ya Allah..Terima kasih di atas kurniaanMu yang sangat berharga..Alhamdulillah :)

14 RABIULAWAL 1434 H : HARI BAHAGIAKU

Bismillahirrahmanirrahim

Selawat serta salam buat junjungan besar penghulu kita Nabi Muhammad s.a.w, ahli keluarga serta para sahabat baginda..Alhamdulillah, cuaca yang cukup tenang dan sejuk malam ni..Baru je lepas hujan di bumi murabbi ni..kan3??

Assalamualaikum w.b.t
Actually dalam perancangan nak study ODE yang susah tahap giga tapi rase macam nak menulis pulak malam ni..Ramai yang nak tahu tentang pernikahan aina kan tapi x pernah nak mengupdate dekat blog ni kan..hehehee..Ok lah..Meh nak cite sikit walaupun ianya berlaku 4 bulan 2 hari yang lepas iaitu tanggal 26 Januari 2013 bersamaan 14 Rabiulawal 1434H.

Merancang sebuah perkahwinan sememangnya menguji kita sebagai manusia..Terlalu banyak yang perlu diuruskan dan yang paling menggoyahkan hati ialah bab duit..Mana taknya kan, aina dan suami ni masih lagi belajar..Mana nak dapat duit wat majlis, mas kawin ngan hantaran segala bagai dalam masa yang terdekat ni..Haaaa...2 la dia kalau tiba2 je cakap nak kawin..Mana x terkejut semua orang..

Mertua aina xpernah pun berjumpa dengan aina face to face..Mula2 umi confuse jugak bila satu-satunya anak tunggal lelaki ni cakap nak kawin..Income xde tapi dah nak kawin..2 orang kakak atas suami pun belum kawin lagi tau..Ni tiba2 cakap nak kawin, xke terkejut..Lagi2 xpernah kenal pun siapakah gelarannya aina mardiah basri ni..Namun, percaturan Allah sangat indah..Hanya dengan melihat wajah dan penampilan di dalam gambar, mak, tok ayah n umi setuju dengan pernikahan ini..Family aina pun xde masalah dengan pernikahan ni dengan bantuan along tersayang memujuk emak..hehehheee...Anak bongsu nak kawin ni..Mestilah kena wat grand2..Perlu ke??Aina x cakap pun nak majlis yang grand2 sampai jadi wedding of the year...

Sebelum pernikahan, banyak yang perlu disediakan..Tapi aina wat macam xde ape2 je..Still bersuka ria kat kolej waktu sem 5 walaupun tinggal berapa bulan je lagi nak jadi Puan Aina Mardiah kan..huhuhuuuu...kad kawin pun wat yang simple je..Harganya 0.29 sen..Tempah seribu yang mana ada jemputan untuk dua2 pihak sekali..kan senang gitu..Bagi family aina, alhamdulillah, setiap persediaan berjalan dengan lancar..Semuanya diuruskan oleh mak tercinta dengan bantuan family2 yang lain..

Sebelum mendirikan baitul muslim kerana Allah, pasti ada ujiannya kan..Suami aina waktu 2 menghadapi sedikit masalah kewangan sehingga mahu menjual motornya..Suami sangat risau waktu i2 coz dalam tangannya wang yang ada ialah RM0.00 selepas menghantar wang hantaran kepada aina..Hantaran 2 pun atas kemampuan sebenarnya..Aina & family sedikit pun xkisah tentang hantaran coz sebaik2 mahar ialah mahar yang rendah kan...haaaa, macam mana nak kawin ni kalau xde duit..Perkara yang paling suami risaukan ialah nafkah..Sampailan suami berjumpa bebrapa oarang ustax bertanya kan hal ini...Namun, alhamdulillah..Jika niat kita untuk berkahwin ini berada di landasan yang betul, bantuan daripada Allah akan datang tanpa arah yang disangka-sangka....Pada hari kejadian, ramai yang menghulurkan bantuan kepada suami..Banyak yang sponsor dan berikan sedikit wang..Alhamdulillah..Dalam kesempitan 2 jugak, aina terima berita yang wang dermasiswa anak pahang telah selamat di bank in kan dalam akaun..Then, aina pun p la cek..Ya Allah, banyaknya dapat..Aina bertanya pada sahabat2 yang lain, berapakah jumlah yang mereka peroleh..Rupanya, aina memerima wang tersebut tiga kali ganda lebih banyak dari mereka..Hebatnya percaturan Allah dalam membantu kami untuk pernikahan ini..Alhamdulillah, semuanya berjalan dengan lancar..

Majlis di rumah aina bermula pada pukul 11.00 pagi iaitu majlis pernikahan..Tirai untuk majlis dibuat oleh makcik aina dan ianya sangat cantik macam pelangi..hehehehee...Suami aina suka panggil aina pelangi dulu2 tau..Sangat save bajet..Baju aina pulak, pakai yang akak aina je..veil pun sama..Yang aina tambah hanyalah tudung & purdah..Bilik pengantin pun reuse yang akak punye jugak..huhuhuhuuuuu...memang sava bajet la..Suami pulak pakai jubah putih yang mana akan sentiasa digunakan untuk ke surau atau masjid..Rugi dan membazir kan if kita sewa baju & pelamin segala bagai hanya untuk dipakai selama beberapa jam..Aina & suami hanya pakai baju putih dari pagi sampai petang..Xdenye nak tukar2 baju 7 persalinan segala bagai..kan mudah macam 2...

Alhamdulillah, majlis berjalan dengan lancar..Dengan sekali lafaz, aina sah menjadi isteri kepada si pemilik blog ni iaitu En Wan Muhammad 'Ammar bin Wan Hassan..Pak Ngah menjadi wali kepada pernikahan kami..Sungguh sedih bercampur gembira saat itu kerana aina satu-satunya anak yang tidak dinikahkan oleh abah..Akak2 aina semuanya abah yang nikahkan..Tapi aina tahu abah redha dengan pernikahan ini coz sebelum nikah, aina selalu mimpi abah sibuk menguruskan majlis anak bongsunya ini..Macam2 abah nak belikan..Hepynya waktu 2 walaupun hanya dalam mimpi..Alfatihan untuk abah dan abah mertuaku..Kami dua2 hanya ada mak & umi..Ibu tunggal yang menguruskan pernikahan anak2 mereka ni..Betapa kuatnya mak & umi melayan kerenah kami kan..Terima kasih mak & umi serta ahli keluarga yang lain..

Saat sahnya bergelar seorang isteri, menitis air mata melihat mak di sisi bersama ahli keluarga yang lain..Kini, tanggungjawabku semakin bertambah..Tanggungjawab sebagai isteri 2 bukan mudah dalam menunaikan hak suaminya sehingga Rasulullah pernah bersabda bahawa sekiranya si isteri menjilat darah dan nanah yang keluar daripada badan seorang suami, itu belum tentu lagi dapat menunaikan hak seorang suami..Namun begitu, selagi mana si isteri patuh dan taat kepada suaminya, inshaAllah, masuklah si isteri itu dari mana2 pintu syurga yang disukai..InshaAllah..moga aina dapat menjalankan tanggungjawab itu sebaiknya..

Alhamdulillah..Allah kurniakan seorang suami yang sangat baik dan selalu mendidik serta menasihati diri ini..Kata-katanya sentiasa menjadi pedoman dalam melayari kehidupan berumah tangga..Sentiasa mengajar diri ini untuk melebihkan suami dari apa2 pun selepas Allah dan Rasul kerana keredhaan Allah terletak pada keredhaan suami..Itulah pentingnya memilih suami yang beragama..

Buat suami tercinta, terima kasih di atas kasih sayang, pengorbanan, nasihat dan sentiasa sabar melayan karenah isterimu ini..Abanglah pemilik cinta ayang selepas Allah dan Rasul.. :)

Ehem...Jangan jeles ea semua....hehehheee...Jom kawin muda..Sebenarnya banyak lagi yang nak dikongsi, namun cukuplah sekadar ini je dulu deh..Nanti ada masa, aina share lagi ea..Macam karangan budak sekolah rendah dah pun..Ada ke orang nak baca..Entry ini ditulis oleh zaujah ammar ibnu hassan, pemilik blog sebenar.. :)

Terima kasih buat semua terutama mak, umi dan family tercinta..Thanks to those yang sudi datang majlis kami :)

Akad nikah

Doa suami isteri seusai akad nikah

  
sarung cincin dan sesi forografi





bersama mak, umi dan nenek tercinta 


kawan2 dari sekolah menengah



kawan2 UPSI

Ada banyak lagi gambar2 family dan  kawan2 yang xdiupload..Sikit2 sudah...hehehehe

Asif jiddan
Wassalam

Thursday, October 18, 2012

Kisahku Berakhir Disini...


Bismillahirahmanirrahim...

Assalamualaikum wbt.. Alhamdulillah segala puji bagi Allah yang Maha Melengkapi hidup kita semua. Ya Rabb.. Sesungguhnya pertemuan yang Kau titipkan ini amat perit untuk aku lepaskan Ya Allah.. Aku pasti dan pasti akan merindui mereka semua.

Seorang pelajar bertanya "Cikgu, sebelum cikgu keluar, buatlah sesuatu jasa atau bakti pada sekolah, barulah kami akan ingat cikgu." Inilah ayat yang membuatkan ana terpanggil untuk menyebarkan agama dan ternyata itulah jasa yang tidak akan mereka lupakan kerana mereka menyatakan aku pembawa perubahan kepada mereka. Wahai pelajarku, itu semua kehendak Allah. Allah menghantar cikgu untuk menegur salah dan silap kamu dalam mencari Allah, maka apabila kamu semua dah sedar, maka Allah akan ambil balik cikgu untuk menyebarkan agama islam ini di tempat yang lain.

Wahai pelajarku, Waktu untuk kita bersama siang dan malam sudah hampir ke penghujungnya. Cikgu sudah tidak sanggup untuk menatap wajah-wajah kalian yang sentiasa mendampingi cikgu.  Demi Allah dan rasul, perit rasanya ingin berpisah dengan kalian, dan cikgu berharap dapat berjumpa dengan kalian nanti apabila kalian semua dah berjaya. Kenangan bersama kalian telah kita ciptakan bersama. Walaupun tidak banyak namun cikgu dapat rasakan kita semua amat rapat. Pemergian cikgu adalah untuk menyambung dakwah ini ditempat yang memerlukan. Jangan lupa untuk terus mencari ilmu. Kepada student cikgu yang baca blog ni, teruskan membaca kerana banyak yang akan cikgu perkatakan dalam blog ini.

Kisah cikgu bersama kalian akan berakhir disini namun ia bukan terkubur sepi. Kamu semua bangkitlah untuk menentang kemungkaran dan melakukan perkara kebaikan. Bagi yang sudah menjaga aurat dengan baik, janganlah kamu membukanya apabila ketiadaan cikgu. Berubahlah kerana Allah bukan kerana cikgu. Wahai pelajarku, belajarlah elok2 agar kalian tidak menyesal kelak. Jangan jadi macam cikgu, dah tua baru nak kenal agama, baru nak jaga sembahyang, baru nak cari ilmu agama, kamu semua masih muda dan sangat elok mencari agama. Cikgu doakan kalian semua dapat keberkatan dari Allah. Ikhlaskan hati dan jadi diri sendir. Maafkan cikgu dan cikgu memaafkan segala kesilapan kamu. Wallahualam bimurodih...

selamat tinggal wahai kenanganku..

Monday, October 8, 2012

Saat Terakhir Di Banting



Bismillahirahmanirrahim..

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah, segala puji bagi Allah yang menghidupkan ana pada hari ini. Selawat serta salam keatas junjungan besar Nabi Muhammad SAW. Kini ana hanya menghitung hari untuk meninggalkan banting yang tercinta. Walaupun hanya 4 bulan bertemu jodoh dengan penduduk banting namun ia tersimpan 1001 kisah suka duka bersama pelajar, penduduk flat, tauke restoran, ahli masjid dan ramai lagi. Apabila ana bertemu dengan imam rumah flat ana, bagai tersekat sekat nafas ni apabila berbicara tentang tarikh pemergian kami bertiga untuk pulang ke tanah air. Jika di sekolah, pasti dikejar budak-budak untuk bertanyakan pelbagai soalan, tentang agama, tentang kepulangan ana, macam2 lagi menyebabkan ana xdapat nak menjawab pertanyaan mereka.

Alhamdulillah, mereka semua mula berubah untuk mencari ilmu agama kerana sebelum ini tidak ada yang mempedulikan perihal amalan mereka. Yang paling susah untuk ana didik adalah apabila menghadapi pelajar yang ada sifat was-was dalam ibadah sampai kena marah dengan ana, kena tungu masa dia ambil wuduk supaya ana ni menjadi penjamin untuk mengatakan wuduknya sah. Jika tidak, dia akan mengulangi sampai 3-4 kali. 1 perkara lagi yang menjadi masalah apabila jawapan kepada soalan yang ditanya adalah berbeza dengan pegangannya sebelum ini sebab menggunakan mazhab lain. Jenuh ana nak menerangkan namun tetap juga mempetahankan. Bagi ana, tidak ada masalah apabila berbeza mazhab, bergantung kepada kita nak guna mazhab yang mana.

Di sekolah ni juga, ana dilabel sebagai penyebar politik apabila memberi ceramah dan ada yang melaporkan. Ana juga tekejut namun bukan takut dengan ancaman namun nak nyatakan disini adalah ana menyatakan yang hak dan menidakkan yang batil. Itu sahaja. Lagipun pelajar sendiri dapat melabel dengan mata kepala diorang sendiri. Ujian sebagai perawat juga banyak diuji sejak duduk di sini. Bermula minggu ke 10, ana banyak diuji dengan kes rasukan dan histeria menyebabkan diri ana yang menjadi mangsa,. Pernah meminta untuk berhenti dengan abang senior, tapi dia suruh ana istiqamah dengan amalan. Untuk sementara ni ana berhenti untuk merawat sebab nak cari penawar kepada diri sendiri.

Berkenaan pelajar yang sentiasa dalam ingatan iaitu pelajar  Farah Dayana, Najwa Alia,Siti Nur Atikah, Naili Hazwani, Nadia Adila, Tan Huay Peng, Tan Chin Yong, Qatrunnada, Syazwan, Azreen, untuk pelajar asrama, Zaid, Syamil, Azrul, Izzat, Faisal, Shazlin, dan ramai lagi cikgu xmampu nak tulis sebab rasa nak nangis.. Cikgu teramat sayangkan kalian sangat2. Kita bertemu kerana Allah dan berpisah juga kerana Allah. Maafkan salah silap cikgu terhadap Kalian ye.. Ingat semua pesanan cikgu pada tazkirah terakhir cikgu.. Allahurabbi, sedihnya aku Ya Allah.. Semoga dapat bertemu lagi. Kepada Farah Dayana, tunang cikgu selalu kirim salam kat farah. Farah kena kuat semangat agar tidak dirasuk lagi. Kita kena ingat, makin rapat kita dengan Allah, makin kuat kena ganggu,. Teruskan berdoa ye Farah Dayana. Semoga cikgu dapat anak murid yang baik seperti Farah dalam masa yang akan datang.


Student kesayangan cikgu, dari kiri: Qatrunnada, Farah Dayana, Najwa Alia dan Nadia Adila

Ya Allah, Pertemuan yang Engkau titipkan ini pertemuan ini suatu ketetapan untuk kami mendekatiMu, Engkau pisahkan kami sebagai pelengkap untuk kami lebih dekat denganMu Ya Allah. Aku mencintai dan menyayangi mereka semua keranaMu Ya Allah maka Kau lindungi mereka semua Ya Allah.. Amin Ya Rabb..

Wednesday, October 3, 2012

tangisan Perpisahan

Bismillahirahmanirrahim...

Assalamualaikum wbt.. Alhamdulillah, segala puji bagi Allah yang memberi kita kekuatan untuk meneruskan perjuangan hingga ke akhir hayat.. Selawat serta salam kepada our beloved Prophet Muhammad SAW.. Sesungguhnya kami amat merindui kamu wahai Rasulullah..

Tangisan perpisahan adalah nukilan terbaru yang diilhamkan apabila ana melangkah keluar dari makmal menandakan berakhirnya kelas kimia pada sekolah ini diiringi tangisan pelajar yang betul2 menghargai penat lelah seorang guru. Allahurabbi.. Walaupun mereka berbeza agama namun tangisan itu menjadikan diri ini makin berat untuk ana melangkah keluar dari sekolah ini. Ramai yang mempelawa untuk memberi tazkirah dan kuliah muslimin - muslimat di asrama. Namun riak wajah yang sedih terpancar dari wajah mereka..

Segala ilmu yang diajarkan dalam kelas mahupun luar kelas telah ana halalkan. Tinggal sudah untuk kamu semua amalkan ilmu tersebut wahai anak muridku.. Cikgu amat-amat menyayangi kalian semua. Lagi seidh apabila seorang pelajar menulis puisi didalam blognya klik disini cukup menggambarkan bahawa mereka mendambakan ilmu agama. Cuma tidak ada yang menyampaikan. Alhamdulillah Allah memilih ana untuk lakukan tugas tersebut dan sedaya upaya untuk mengajar ilmu agama agar kalian semua mengerti..

Kepada semua pelajar yang ana kasihi, jika kalian menyayangi cikgu, nescaya cikgu akan mati.. Jika kalian menyayangi Allah, maka tidak ada kerugian dalam hidup kalian. Amalkan segala ilmu yang diajar dan carilah ilmu dengan lebih mendalam wahai pelajarku..

Salam sayang dari cikgu Ammar


Relaxing Music

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...