Tuesday, July 31, 2012

hari ini aku dijulang.. esok siapa yang tahu..

Bismilllahirahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt. Segala puji bagi Allah yg masih memberikan kita nikmat yg terhingga.. Selawat serta salam keatas nabi yg dicintai dan dirindui selamanya.. Moga ana tergolong dalam tergolong yg mendapat kemenangan di hari akhirat..

Hari ini ana masuk kelas dan mengajar seperti biasa.. Seorang pelajar bertanya, Cikgu, knapa kita tidak gunakan gas nadi untuk bernafas.. Terkedu ana nk menjawab.. Maka ana blk kepada akidah yg harus mereka tahu bahawa Allah jdkan banyak gas dalam dunia ini. Tp gas yg plg sesuai untuk manusia adalah gas oksigen sb Allah tahu apa yg hambanya perlukan. Anak murid ana tiba2 menangis.. Lalu die berkata, baiknya Allah sb tahu apa yg kita perlukan sdgkan kita jahat ngn dia. Bila ana lihat wajahnya yg sedih, sebak dihati ini, tp kna cover tkt xdpt ngajar.. Walaupun ana ajar kimia, tp semua ilmu itu milik Allah, maka last sekali, kaitkan dengan ciptaan Allah yg hebat. itu dipaggil pembelajaran bermakna..

Tajuk yg ana pilih adalah berkenaan dgn hari ni ana dijulang dengan penuh rasa hormat oleh org sekeliling. Ana diangkat bagaikan org yg hebat di mata org sekeliling, namun Allah itu maha adil dan maha bijaksana, Allah hadirkan beberapa hamba yg kenal sikap n sifat ana yg sebenarnya. Maka mereka inilah yang akan melunturkan perasaan ujub dan takbur yg timbul dlam diri. Pada mulanya, ana mmg xsuka dgn mereka yg tahu ttg kejahatan ana, tetapi, apabila pk blk, Allah hadirkan hujan untuk beri kita pelangi.. Allah pilih hambaNya untuk igtkan ana untuk ana kekal tawadhuk pd Allah. Rasa hina diri dgn dosa silam yg ana tidak tahu sama ada Allah ampunkan atau tidak. Terlalu banyak kesilapan yg ana buat, trlalu banyak maksiat dan kejahatan yg ana tlh buat. Hanya Allah je dpt ampunkan dosa ni.. Ana harap sgt ana mampu menjdi hamba pilihan ilahi yg suci dari dosa2 besar. Allahurabbi.. Gerun rasanya untuk mengadap Allah nti..

Gambar Hiasan
Apabila hadirnya manusia yg dtg untuk mengingatkan ana, maka ana terfikir, hari ni aku diangkat, bagaimana dengan hari esok? mgkinkah ana akan dijatuhkan sehingga xde siapa yg akan menerima ana lg selepas ini.. Allahurabbi.. Takut bila ana memikirkannya. Bukan takut hilang pangkat dan kedudukan, tetapi tkt hlg kepercayaan dlm dakwah yg disampaikan. Ana tahu ade yg burukkan ana kat luar sana, ana tidak marah sb manusia akan bercerita apabila bnda itu betul2 berlaku. Jadi biarkan saja apa yg mereka katakan, yang penting Allah tahu hambaNya mcm mana. Jadi, hari esok pasti akan dibongkarkan segala kjahatan ana, mohon sahabat beri kekuatan supaya semua itu berlalu sebagai pengajaran yg berguna untuk menjadi pendakwah yg diredhai.. Wallahualam bimurodih..

No comments:

Relaxing Music

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...